Drága gyermekem, mama mesél neked egy szép és igazságos történetet, csukd be szemecskédet...

Élt egyszer egy bácsi, akit Sztojka Ivánnak hívtak. Szegény bácsit nagyon meghurcolták, erről szól a mai mese.

Sztojka bácsi nyugodtan élt kis falujában, Fejér megyében. Egyik nap azonban csúnya rendőrök hirtelen elvitték őt hajnalban. Szegény, hónapokat csücsült előzetesben, mert megvádolták a  mezőszilasi Prikkel házaspár meggyilkolásával. Az mártotta be Ivánt, akit később elitéltek a gyilkosságért, vagyis Németh József bácsi. Hogy neki honnan a fenéből jutott eszébe pont a Sztojka Iván név, azt a fene sem tudja. De én tudom. A kihallgatáson megkérdezte tőle egy marcona rendőr bácsi, hogy "te tetted?" Németh Józsi bácsi sokáig gondolkodott, hogy ki is csinálhatta a balhét, majd isteni sugallatra a Sztojka név jutott eszébe. Benyögte. "Milyen Sztojka"? - förmedt rá a kihallgató tiszt. "Izé... " dadogott Németh Józsi bácsi... - Béla? ... nem, - Alfonz? ...nem, - Szilárd? ... nem, makogott.

"- Ja... Iván!" vágta ki hirtelen.

Na, mit nem ad az Isten, hát nem pont létezett egy Sztojka Iván teljesen ártatlan ember a környéken. De... képzeljétek, létezett. Sztojka bácsira tehát rátörték az ajtót egy kellemetlenül hűvös hajnalon és bevitték a székesfehérvári rendőrségre. Csak úgy bámult szegény Sztojka bácsi. Nem értett semmit.

Szóval Iván bácsi hónapokat ült, mint most kiderült teljesen ártatlanul. Nem éveket... Az elszenvedett lelki fájdalmakért kért, és kapott 5 millát az, az idegei szinte teljesen felmondták a szolgálatot. Annyira szeretett volna pedig a kertjében kapálgatni és paprikát ültetni. (Gyors fejszámolás: akinek a fizetése csekély havi 200.000 Ft, az egy évre a felét kapja.... Bárcsak bemártana engem is valaki...Jaj kisfiam, ezt csak véletlenül mondtam.)

No, mindegy. Képzeld, azután Marian Cozma bácsit, a híres kézilabdázót sok csúnya bácsi megtámadta egy éjszaka. Kések villogtak... szegény Cozma bácsi meghalt. Mit nem ad az Isten, az eset Veszprémben történt, ami jó messzire van Székesfehérvártól ... mintegy 40 km-re.

No, még nem alszol? Hát én sem ....legalábbis nyugodtan.

És azután kiderült, hogy ... persze teljesen véletlenül ... Sztojka Iván bácsi is ott volt a késelők között. Nem is értette, hogy mi történik körülötte, egyszer csak elkapták megint és ismét egy hűvös hajnalon. Na most, szegény 13 évet kapott ... ha majd kijön, akkor már öreg bácsi lesz, mintegy 40 éves és alig bírja majd a kést az újjai közé fogni, hogy szalonnázzon és mellé a paprikát szeljen. Ha azonban jó bácsi lesz, mint te is, akkor csak a felét fogja leülni... Node nem is ez az érdekes.

Hanem az, hogy Sztojka Iván bácsi csak kicsit szúrt, a nagyobbat... nem fogod elhinni ... Németh Győző bácsi...

- mi az, még nem alszol? - hogy mit kérdezel? - azt, hogy Németh Józsi bácsi és Németh Győző bácsi rokonok voltak-e? - nem is tudom, de az az érdekes, hogy a nevük ugyanaz és arrafelé laknak ők is, tehát teljesen véletlen a névazonosság! Aludj már!

Tehát Sztojka Iván bácsit megint elkapták és rásóztak 13 hosszú évet.

Csak egy vigasztalása maradt: amikor kijön a börtönből, akkor legalább 5 milla fogja  várni... Jaj... majdnem elfelejtettem...a Prikkel házaspár is Fejér megyében lakott...

- hogy te is sok pénzt akarsz majd keresni, hogyha felnősz? ...

A bejegyzés trackback címe:

https://improviso.blog.hu/api/trackback/id/tr724820150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása