Ismét újdonsággal, mondhatni felfedezéssel, álltunk a világ elé ... egy magyar bíró megalkotta a "hasznos rongálás" fogalmát. Valljuk be, ezt eddig nem ismertük és az ún művelt világ sem tudott róla.

Azt nevezte ugyanis eddig a jog rongálásnak, amikor a tárgyat az elkövető nem vittel el, "csak" átalakította... A jog a kulturális tárgyakon elkövetett erőszakot súlyosabban ítélte meg - de csak eddig! Ezután azonban minden változik. Pár nap óta ugyanis a magyar (és az ún. kulturált világ) alapvető értékeit egy magyar bíró egyetlen ítélettel megváltoztatta. Új korszak kezdődik. A tetszik-nem tetszik fogalma mostantól bevonul a független falak közé, dönthetnek érzelmekről, tetszésről - pofonról (ja ... erről eddig is), tárgyakról ... mindenről.

Ha egy festmény, irodalmi mű, zene, épület ezután nem tetszik, akkor vidd nyugodtan a festéket, benzint, gyufát és locsolj ... Pénzbírsággal sem fognak nagyon sújtani, mert a Mona Lisa-t úgy sem tudod kifizetni, viszont mindazok ünnepelni fognak, akik pl. a szocreált szeretik. (Egy ötlet: legjobb a múzeumokon kezdeni.)

Az ún. "siófoki ítélet" egyébként enyhe, nincs szó súlyosbításról. A vájtfülű magyar ebből máris tudja a következőket:

- egy szobor, festmény, épület mostantól nem kulturális tárgy,

- a Horthy szobor meg pláne,

- ha van pénzed, nyugodtan vegyél festéket, kalapácsot és kedved szerint önts, csapj oda arra, ami nem tetszik. Ha szerencséd van, a "független magyar bíróság" még meg is dícsér ezért.

Vagyis, ha "jó cél" érdekében vágsz, csapsz, öntsz, sőt döntsz (pl. tőkét), nem beszélve a lövésről, baltáról, késről, akkor az legfeljebb pénzbüntetés, miközben tömegek fogják nevedet skandálni, kifizetni helyetted a szerény bírságot, hazavinni téged lovaskocsin és virágszirmot dobni lábad elé ...

Kissé továbbgondolva a dolgokat a következő javaslataim vannak:

- szintén aktuális téma: a Földes Ferenc gimnázium nevének megváltoztatása, szobrának, vagy akármijének esetleg - a leöntése, ledöntése, hiszen fentnevezett írt egyetlen könyvet és a Népszavában is megjelent pár cikke a háború környékén. Ezért Rákosiék gimnáziumot neveztek el róla Miskolcon. Előtte a gimnázium Fráter György nevét viselte, aki horváth származású pálos szerzetes volt, majd esztergomi érsek és az ország kormányzója. Ő szervezete meg az Erdélyi Fejedelemséget. Mindegy, lényegtelen. Nagy volt, vagy kicsi? Kit érdekel? Jöhet a festék bármelyikükre?

 - Kádár (Csermanek, Barna...stb.) János sírjának és koponyájának ellopása nem "szentségtelenítette meg" az ősi törvényeket, mert társadalmilag hasznos volt, mert említett  irógépműszerésznek elég sok vétke volt. Mármint egyesek szerint. Mások szerint meg csodát tett. Aki ellopta a jellegzetes csontot, az egy másik, szintén független bíró szerint, max. közterület felásásáért vonható felelősségre, melynek díjtétel kb. 380 Ft/nm.

- még talán gyilkolhatsz is, lásd pl. az azeri baltás rémet, aki ugyan embert ölt, de tette erkölcsileg és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt az azeri nép számára, pár év és nevét az azeri tankönyvek példaként emlegetik majd...

Tudsz még példákat mondani? Folytasd! Rajta!

ui: várom Dániel Péter, Kovacsics István (bíró) szimpatizánsainak véleményt, illetve azt, hogy miért is törvényszerű a dolog...:), sőt helyes, erkölcsös.

A bejegyzés trackback címe:

https://improviso.blog.hu/api/trackback/id/tr614808227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása